Onze vereniging

De Pelikaan
Tennisvereniging De Pelikaan is primair een recreatieve tennisvereniging. Het plezier in het spelletje en het clubgebeuren staat voorop, maar natuurlijk willen we er alles aan doen om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Daarom bieden we ook ruimte aan hen die zich meer willen richten op prestatieve tennis. Belangrijk hierbij is het verenigingsgevoel, oftewel de binding met de club. Dat laatste is van belang want de hele organisatie gebeurt dankzij de inzet van onze vrijwilligers.
Het bijzondere van tennissport is dat je al vanaf zeer jeugdige leeftijd er mee kan beginnen en dat je de sport tot op zeer hoge leeftijd kan blijven beoefenen. De leeftijd van onze leden varieert van 6 tot ouder dan 80 jaar. Ongeveer 600 leden telt onze vereniging, waarvan ruim honderd jeugdleden, waaronder ook enkele rolstoeltennissers en G-tennissers. De Pelikaan biedt aan ieder de faciliteiten die hij of zij nodig heeft: goede banen, lesmogelijkheden op elk niveau en activiteiten van recreatie tot prestatie voor jeugdleden en senioren. Daarnaast hebben wij een fraai en gezellig clubhuis dat prachtig ligt te midden van het groen.

Het park
Ons tennispark 'De Pelikaan' beschikt over 9 kunstgrasbanen, een minibaan en een oefenmuur. Acht van de 9 banen zijn verlicht. Het tennispark is altijd toegankelijk. In het clubhuis zijn het afhangbord, de kleedruimten, de douches en toiletten altijd toegankelijk voor de leden. Als je je KNLTB pas door de kaartlezer aan de buitendeur haalt kom je in de hal.

Het clubhuis, 't Theehuis, is alleen geopend als er een bezetting achter de bar is, de zgn. kantinedienst. Uiteraard is het clubhuis ook geopend als er clubactiviteiten plaats vinden. 

De banen
Alle banen zijn voorzien van kunstgras en zijn in principe het gehele jaar bespeelbaar. In de winter moet je echter rekening houden met de weersomstandigheden want bij sneeuw en opdooi is het dan onmogelijk om te spelen. Meestal worden dan de netten 'laag' gehangen. 

De banen zijn ingedeeld in een blok van 4 banen (nrs. 1 - 4), een blok van 3 banen (nrs 5 - 7) en 2 afzonderlijk gelegen banen (8 en 9).

Afschrijven van banen: Banen kunnen door leden worden gereserveerd via het digitale afhangbord, dit bord hangt in de hal van het clubhuis. Als de buitendeur gesloten is kunnen leden de deur openen door de ledenpas door de daar gemonteerde kaartlezer te halen. Voor het afschrijven gebruik je je geldige ledenpas. Afschrijven kan met 2 passen voor het enkelspel en met 4 passen voor het dubbelspel. Door het afschrijven worden de banen 45 minuten voor de spelers gereserveerd.

Huren van banen: Voor scholen, bedrijven of andere organisaties kunnen banen worden gehuurd tijdens dagdelen waarop de eigen leden weinig gebruik maken van de banen. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De verlichting
Als je 's avonds wilt tennissen en de baanverlichting is nog niet aan, dan kan je zelf de verlichting aandoen. De aan- en uitknoppen voor de banen 1-2, 3-4 en 5-6-7 zitten in het halletje van het clubhuis. Het licht gaat automatisch om 23.00 uur uit! Voor de verlichting op baan 8 is een aparte sleutel te verkrijgen achter de bar of via de trainers.

Tossen
Op maandag- en donderdagavond (vanaf 19.00 uur) is er tossen, altijd goed bezocht en gezellig. Het is bedoeld voor iedereen die de basale spelregels van het tennissen een beetje door heeft. Zowel beginners als gevorderden spelen dan met elkaar het dubbelspel en na elk half uur wordt er van samenstelling gewisseld. Elke ronde kun je instappen of uitstappen. Het lot, dus de toss-meester bepaalt met wie je speelt, wel wordt er rekening gehouden met de speelsterkte.
Op woensdagochtend is er ook een tossochtend, maar dan speciaal voor de veteranen, maar jongeren zijn natuurlijk ook van harte welkom! Start om 09.30 of 10.00 uur met een kopje koffie. Ook een aanrader.
Tossen biedt de mogelijkheid om te tennissen zonder met iemand te hebben afgesproken. Het is bij uitstek de gelegenheid om andere leden te leren kennen.

Tennisles
Wil je je tennisspel verbeteren? Neem dan les bij Tennisschool Zwolle. Voor meer informatie zie lessen.

Voor de jeugd in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar neemt de Pelikaan deel aan het project Tenniskids van de KNLTB. Het spelen van tennis vindt daarbij plaats in de fases rood (5-9 jaar op het miniveld), fase oranje (8-11 jaar op een driekwart baan) en fase groen (10-12 jaar op een hele baan), steeds met aangepast ballen.

Nieuwe leden
Alle nieuwe leden krijgen een contactpersoon toegewezen. Meestal is dit iemand van de doelgroep waar je toe behoort: de junioren, de jonge senioren (18-40) of de senioren. Zij nemen 4x per jaar contact met je op om te kijken of je nog vragen hebt en of zij kunnen helpen. Ook wordt er 2x per jaar een bijeenkomst/toss voor de nieuwe leden georganiseerd.

Vrijwilligers
De meeste verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers, ook de Pelikaan niet, er is altijd genoeg te doen op en voor de club! Meestal vinden mensen het leuk om als vrijwilliger iets te betekenen voor de vereniging. Maar lang niet iedereen doet mee als vrijwilliger, waardoor toch een beperkt aantal leden alle vrijwilligerstaken op zich moet nemen. Bij de Pelikaan is hiervoor een financiële regeling bedacht. Het bedrag voor het lidmaatschap is opgebouwd uit een deel contributie en uit een deel vrijwilligerstoeslag. Deze vrijwilligerstoeslag wordt in rekening gebracht aan alle seniorleden vanaf het jaar waarin je 21 jaar wordt totdat de leeftijd van 70 jaar wordt bereikt. Dit bedrag wordt terugbetaald aan die leden, die in het voorafgaande jaar tenminste 4 kantinediensten of parkdiensten hebben verricht, dan wel zich op andere wijze als bv commissielid actief hebben ingezet voor de vereniging (restitutieregeling).
Nieuwe leden mogen vooruitlopend op het volgend jaar vrijwilligerswerk doen om in aanmerking te komen voor de vrijwilligerskorting van maximaal 120 euro. Vrijwilliger word je door je jaarlijks aan te melden voor kantine- of parkdiensten, of door je op te geven voor commissiewerk. Voor kantinediensten kun je je al opgeven op de pasjes afhaaldagen of via deze website.

Rolstoel tennis en G-tennis

Beide kun je doen bij de Pelikaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.