Tenniskids

Tenniskids
Vanaf september 2013 is er veel veranderd in het tennislandschap. De KNLTB heeft zich als doel gesteld jeugdtennis leuker te maken. Zo is het initiatief Tenniskids ontstaan. Tenniskids wil kinderen op een leuke manier laten kennismaken met tennis door meer rekening te houden met de leeftijden van de kinderen. Kinderen leren op een natuurlijke manier. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod.
Het is mogelijk om bij de Pelikaan op iedere leeftijd en niveau met tennis te beginnen. Vanaf januari 2014 is de Pelikaan officieel een Tenniskidsvereniging, dat wil zeggen dat de Pelikaan zich houdt aan het Tenniskidsprogramma van de KLNTB. De Tennisschool maakt gebruik van de nieuwe lesmethode naast de meer traditionele wijze van lesgeven. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu al beginnen met tennis en het leren van bijbehorende balvaardigheden. Met Tenniskids leren kinderen successen te beleven, contacten op te doen, sportiviteit en plezier te beleven op een tennisveld.

Vanaf het jaar dat een jeugdlid 18 jaar wordt hoort zij/hij bij de senioren en kan meegedaan worden aan de competitie en evenementen voor de senioren.

Opbouw
De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de "kids" doormaken.

Rood                                                                                                                                                                                

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 6-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal (stage 3) op een minibaan (6 x 12 m; dit is een kwart baan). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

 

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (8-9-10 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal; stage 2). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden duren steeds langer.

 

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op 'hele baan' tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en motorische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden duren weer wat langer en het wedstrijden spelen wordt steeds belangrijker. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan (stage 1) en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

 

Van hieruit zullen de kinderen een goede technische/tactische basis meekrijgen om en in eerste instantie via de Worldtour Tenniskidscompetitie ervaring opdoen met het spelen van korte wedstrijdjes. Daarna volgen eventueel de clubkampioenschappen en de woensdagmiddagcompetitie. Als de kinderen enthousiast zijn en aanleg hebben is er de mogelijkheid om door te gaan naar de competitie op de zaterdagochtend of de zondag.

Aanmelden les en lidmaatschap

Naast de tennislessen is er alle vrijheid om met een vriendje of vriendinnetje, die ook lid is, te gaan tennissen op de tennisbanen van de Pelikaan. Om uw zoon of dochter aan te melden voor tennisles volgens de Tenniskids-methode gaat u naar www.tennisschoolzwolle.nl.

Om deel te kunnen nemen aan de tennislessen is een lidmaatschap van de vereniging verplicht! Voor kinderen zijn de lidmaatschappen gunstig geprijsd. Om uw kind op te geven als lid kunt u het inschrijfformulier invullen.

Ouders
De ouders van "tenniskids" zijn een belangrijk onderdeel van de omgeving waarin de kinderen zich sportief ontwikkelen. Ouders spelen een belangrijke rol bij het plezier dat kinderen in tennis beleven. Ook kunnen zij op een prettige manier een bijdrage leveren bij de ontwikkeling van de vaardigheden die de kinderen moeten ontwikkelen op het gebied van sport. Denk hierbij aan zaken zoals omgaan met winst en verlies, doorzettingsvermogen maar ook aan het helpen van het kind bij het oefenen van technische vaardigheden e.d.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de KNLTB www.tenniskids.nl